Ga je klachten niet googelen!

Klachten Googelen

Wie doet het niet? Je hebt lichamelijke klachten en gaat op internet zoeken wat er aan de hand kan zijn. Logisch, ik hoor het regelmatig van patiënten en ik moet bekennen dat ik me er zelf ook wel eens schuldig aan maak. Toch weet ik als fysiotherapeut dat het googelen naar klachten weinig zin heeft. In dit blog leg ik je aan de hand van een praktijkvoorbeeld uit waarom.

Geen idee

Bij klachten of pijn aan je spieren, pezen of gewrichten is namelijk de plek waar je dit voelt bijna nooit de oorzaak. Je kunt bijvoorbeeld op knieklachten zoeken, maar je hebt geen idee of de oorzaak van je pijn ligt in knie, enkel, of heup. Het pijnpunt is vaak een plek waar meer stress op komt te staan doordat er ergens in de bewegingsketen gecompenseerd moet worden voor een ander probleem. Dat andere probleem kan een disfunctie (verstoorde werking) zijn in een van de volgende systemen:

  • Spieren
  • Gewrichten
  • Zenuwen
  • Biochemische status

Deze systemen zijn nauw verbonden en kunnen elkaar ook beïnvloeden. Hierbij is de kunst de daadwerkelijke oorzaak op te sporen.

Risico op blessures

Het meest voorkomende probleem is een disfunctie van een of vaak meerdere spieren. Hierbij is er vaak sprake van adhesievorming ofwel verkleving van spier- en bindweefsel. Door adhesie neemt de bewegelijkheid af en is er vaak sprake van balans- en krachtverlies door remming van het zenuwstelsel. Als een spier krachtverlies heeft, zullen andere spieren eromheen harder moeten werken om bijvoorbeeld het been in balans te houden. Dit gaat vaak even goed, maar op termijn ontstaan er klachten door een veranderend krachtenspel op andere structuren van het lichaam. Je prestatievermogen zal door deze disbalans ook achteruit gaan. Hierdoor neemt ook het risico op blessures toe.

Rust helpt niet

Adhesies kunnen door verschillende oorzaken ontstaan:

  • na een acuut trauma is er tijdelijke immobilisatie door een ontstekingsreactie waardoor de beweeglijkheid kan afnemen.
  • repeterende bewegingen (RSI)
  • constante druk/spanning die heerst op een bepaalde plek, zoals lang achtereen in een slechte houding achter een bureau zitten.

Vaak wordt het advies gegeven om rust te houden. Dit zorgt voor minder klachten omdat de belasting omlaag gaat, maar lost het oorspronkelijke probleem niet op. Bij hervatten van de problematische activiteit of sport zal de klacht dan ook snel terug keren.

Gericht behandelen en trainen

Bij Improve Physiotherapy gaan we op zoek naar de oorzaak door uitgebreid alle structuren te testen op onder andere balans, kracht en beweeglijkheid. Het is altijd een interessante puzzel waarbij het doel is de daadwerkelijke oorzaak van de klacht op te sporen. Als dat is gelukt hebben we bij Improve Physiotherapy een uitgebreid arsenaal aan behandel- en trainingsmethodes om de balans te herstellen en daarmee de klacht te laten verdwijnen. We maken vooral gebruik van release technieken om de adhesie te verhelpen en activation technieken om het zenuwstelsel weer optimaal te laten functioneren. Naast behandelen is een gericht fysiek trainingsprogramma altijd een goed idee.

Dus ga voortaan bij klachten niet meer googelen, maar maak een afspraak bij Improve Physiotherapy via tel. 0317-702017, of e-mail info@improvephysio.com.

klachten