Kijk uit met ijs!
Mijn fysiotherapiepraktijk is gevestigd op universitair Sports Centre de Bongerd. Daar zie ik dus dagelijks de studenten en WUR-medewerkers sporten. En helaas gebeurt het nog vaak; iemand loopt een blessure op. Hierbij gaat het meestal om teamsporters die een knie verdraaien of door hun enkel gaan. Een teamgenoot sprint vervolgens naar de balie om ijs te halen en plaatst dat dan zo snel mogelijk op de bezeerde gebied. Begrijpelijk, maar lang niet altijd verstandig.
Wat is het doel?
Mensen willen graag zo snel en zoveel mogelijk invloed uitoefenen op het probleem en een zogenaamde ijsapplicatie is er daar een van. De vraag is echter wat precies het doel is van deze algemeen geaccepteerde handeling. Werkt het ontstekingsremmend? Zo ja, is dat wel een goed idee dan? Hoe kan het dat dieren herstellen in 50% van de tijd die wij mensen nodig hebben? Ze doen dit zonder alle hulpmiddelen die we tot onze beschikking hebben zoals ijs, ontstekingsremmers, antibiotica en corticosteroïden.
Negatief effect
Het blijkt dat het gebruiken van een ijsapplicatie juist een negatief effect heeft op de genezing van een wond of blessure. Dit komt omdat het zorgt voor het vernauwen van de bloedvaten. Het lichaam probeert juist om in het probleemgebied te zorgen voor verwijding van de bloedvaten. Hiermee gaat je lichaam zelf onmiddellijk na de blessure aan de slag met het herstel. Door ijs wordt tevens het lokale metabolisme verstoord en kan het zelfs voor schade van weefsels zorgen als er te lang gebruik van wordt gemaakt. Door het ijs wordt het primaire ontstekingsproces verstoord wat vertraging betekent voor het herstelproces.
Mijn advies
De conclusie is dan ook dat ijs een negatief effect heeft op het herstelproces. Dit geldt ook voor ontstekingsremmers, antibiotica en corticosteroïden die allemaal een negatief effect hebben op de wondgenezing. Toch zijn er niet alleen maar negatieve kanten aan het gebruiken van een ijsapplicatie. Het positieve van ijs is dat het pijndempend werkt. Je kunt dus nu een bewuste keus maken of je een iets hogere pijn verdraagt in de eerste fase zodat je sneller weer op je oude niveau bent.
Mijn conclusie en advies: gebruik alleen ijs bij hevige pijn, maar als het zonder kan is dat veel beter voor je herstel.